I en värld där vi kan skräddarsy vår digitala närvaro, ställer Amanda Wasielewski, lektor i digital humaniora vid Uppsala universitet, en provokativ fråga: ”What is your authenticity?”. Under ett framträdande i programmet Besserwisser, sänt på UR Play och Sveriges Radio P1, dyker Wasielewski ner i den invecklade frågan om äkthet i ett samhälle som alltmer präglas av digital teknik. Detta leder oss naturligt in på ämnet om ordet ”äkthet” och hur dess innebörd kan variera.
Äkthet har blivit ett laddat begrepp i tider av artificiell intelligens och omfattande digital närvaro, och själva konceptet är komplext och månfacetterat. Med möjligheten att ”uppfinna” sig själv på nätet, hur definierar vi då vad som är ”det äkta jaget”? Denna fråga belyser inte bara individens strävan efter att framställa en äkta version av sig själv utan kastar också ljus över hur vi kollektivt förhandlar fram betydelsen av ”äkthet”. Wasielewski pekar på behovet av att granska och diskutera äkthetens betydelse, särskilt när artificiell intelligens och digitala plattformar möjliggör nya former av självuttryck och identitetsskapande.
Begreppet äkthet är, som Wasielewski noterar, väldigt töjbart idag. Medan traditionella synsätt på äkthet kanske betonar genuinitet, ursprunglighet och originalitet, utmanar nutidens digitala kontexter dessa definitioner. Hur definierar vi äkthet när vår digitala framtoning kanske inte stämmer överens med vår fysiska verklighet? Wasielewski delar en insikt från sina studenter, som uttrycker att de inte längre litar på sin egen spegelbild, eftersom de har blivit så vana vid att se sig själva genom filter och redigeringar på sociala medier att gränsen mellan äkta och förvrängt blivit otydlig.
För att närma oss en förståelse av vad ”äkthet” verkligen innebär, måste vi först komma till en samsyn om betydelsen bakom termen. Diskussionen kring äkthet i den digitala tidsåldern är inte bara nödvändig utan också central för hur vi uppfattar och värderar självuttryck och autenticitet idag.